top of page
  • Foto del escritorroser ferrando

Beneficis de la pràctica del sistema "Ba Duan Jin" o "Les 8 joies"


El Baduanjin o Les vuit joies és un sistema de Qigong que consisteix en una sèrie de 8 exercicis provinents de l’escola metge-taoista xinesa.

Es tracta d’un sistema del Qigong tradicional popular que data de la dinastia Song (960-1279) i que fa uns anys va ser revisat i estandaritzat per un equip d’experts de la Chinese Health Qigong Association els quals van afegir dues postures als 8 exercicis:

una postura/moviment d’obertura i una altra de tancament, així com alguns enllaços per què els moviments flueixin de manera més natural.

El Baduanjin es considera una pràctica saludable on l’exercici físic es combina amb un treball de respiració profunda i ajuda a millorar la salut i a prevenir malalties.

Els efectes de la seva pràctica poden ser diferents segons el practicant però alguns dels seus beneficis generals són:

  • Autorregula el sistema cardiovascular, el respiratori i el digestiu

  • Actua sobre l’aparell locomotor aportant força a les extremitats i flexibilitat a les articulacions

  • Enforteix el sistema immunitari del cos

  • Aporta equilibri emocional i calma mental

Per què la seva execució sigui efectiva és necessari entendre la biomecànica del moviment, la biomecànica energètica, així com també els beneficis que aporta la seva pràctica. Sense oblidar-nos que la pràctica demana relaxació, suavitat i certa perfecció en els moviments. Per tant, la seva efectivitat, com veieu, dependrà de diversos factors que s'han de treballar amb molta constància i rigurositat.

Seguidament, us comparteixo els noms dels vuit exercicis que formen el sistema de Baduanjin i alguns dels efectes més importants que poden tenir sobre l’organisme:

0- Moviment d'obertura

  • Centre, prepara (cos/ment) per gaudir del viatge.

1- Sostenir el cel amb les dues mans per equilibrar el triple calentador

  • Centra, calma i serena

  • Preveu la lordosi, cifosi i escoliosi. Dolors en la muscultatura dorsal i lumbar. Millora el drenatge limfàtic.

2- Tensar l'arc per disparar una fletxa al falcó

  • Combat la depressió, la tristesa i la malenconia. La persona sent més alegria i té més ganes de viure. Millora la coordinació. Treballa la lateralitat.

  • Preveu el refredat. Bronquitis, laringitis, sinusitis, pulmonia, pneumònia. Asma crònic. Rinitis al·lèrgica. Colitis, diarrea i restrenyiment. Acne, èczemes, dermatitis per excessos alimentaris (sucres i greix). Psoriasi.

3- Separar el cel i la terra per equilibrar la melsa i l'estómac

  • Conrea la compassió i l'empatia, desenvolupa la tolerància. Facilita la ràpida adaptabilitat a l'entorn. Elimina les manies i atenua les obsessions. Millora la coordinació. Treballa la lateralitat.

  • Preveu la pancreatitis. Diabetis. Gastritis, dispèpsia i indigestió. La passa. Ulcera gastroduodenal. Limfangitis i adenitis (Inflamació dels vasos i els ganglis limfàtics). Miàlgia, miastènia, miopatia i miositis.

4- Mirar endarrera per prevenir malalties

  • Afavoreix la regulació del sistema nerviós. Aquest exercici és calmant. Serena i apaivaga el caràcter. Indicat per combatre el nerviosisme i estats d'alteració mental.

  • Preveu els problemes vertebrar-cervicals. Regula la hipertensió arterial.

5- Moure el cap i baixar el cos per alleugerir l'estrés

  • Aquest exercici calma i tranquil·litza. Alleuja l'estrès, l'ansietat i l'angoixa. Estabilitza els canvis d'humor. Especialment indicat per a l'insomni. Quan l'energia del cor està en harmonia, tots els sentiments s'equilibren.

  • Preveu taquicàrdies, palpitacions i arítmies. Endocarditis, miocarditis i pericarditis. Hipertensió i hipotensió arterial. Mal de cap i migranyes. Arteriosclerosi. Varius. Gingivitis i glositis.

6- Fer un massatge a l'esquena i les cames i tocar-se la punta dels peus per enfortir els ronyons

  • Enforteix la voluntat. Combat la mandra i la desídia. Dissol pors i fòbies. Atenua la timidesa. Desenvolupa seguretat i confiança en les pròpies capacitats.

  • Preveu la Nefritis i Nefrosis. Càlculs renals. Cistitis. Lumbàlgia i ciàtica. Otitis i tinnitus (brunzit a les orelles). Osteoporosi, osteartritis, osteomalàcia, osteomelalgia, osteomelitis, periostitis. Dolor a les articulacions, artritis i artrosi. Bursitis (Inflamació de les càpsules sinovials). Gota (inflamació de les articulacions per l'àcid úric). Regles doloroses, dismenorrea i amenorrea. Disúria i Enuresia. Inapetència sexual, frigidesa, impotència i esterilitat. Preveu l'alopècia.

7- Apretar els punys amb els ulls enfadats per augmentar la força

  • Cultiva l'amabilitat. Facilita la capacitat de fer plans a mig ia llarg termini. La persona pren decisions amb rapidesa i seguretat, sap el que vol. Calma el nerviosisme. Atenua la ira. Mitiga l'afany de venjança i alleuja el sentiment de culpabilitat per situacions succeïdes en el passat..

  • Preveu l'Hepatitis. Colecistitis (Càlculs biliars). Acetona. Cirrosi. Ascites. Icterícia. Conjuntivitis. Estabilitza la miopia, atenua la fatiga ocular.

8- Aixecar i baixar els talons per curar malalties

  • Desenvolupa la capacitat de concentració. Recull els beneficis dels anteriors exercicis. Preveu totes les malalties. També osteoporosi i fibromiàlgia.

9- Moviment de tancament

  • Ajuda a concentrar i acumular la energia que s'ha treballat durant la pràctica.


I per finalitzar, m'agradaria també compartir el vídeo de l'execució de la forma Baduanjin realitzat pel mestre Yangbailon per què pugueu resoldre alguns dubtes durant la pràctica d'aquest sistema:


Us desitjo una molt bona pràctica!


Roser F.


___________________________________________________________________________________________


Reflexió i també diàleg

M'agradaria molt obrir un diàleg amb vosaltres per què segur què teniu molt a dir.

Si us ve de gust, us convido a participar activament en aquest espai deixant comentaris i/o likes. Per a fer-ho, només cal que hi accediu a través de l'espai que teniu a la part superior/dreta: Inicia sesión/ Regístrate

260 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page