Existeix una falta de sensibilitat sobre la importància que ha de tenir una bona qualitat del son; i quan dic això, ho dic amb coneixement de causa per què són moltes les persones que m’han dit frases del tipus: no tinc temps per dormir per què tinc molta feina, no vull gastar el meu temps en dormir, per què he de dormir vuit hores si amb quatre el meu cos ja funciona, quina pèrdua de temps....
Davant d’aquest escenari, la meva experiència, contrastada amb patologies que he anat coneixent a través d’alumnes i coneguts, m’ha evidenciat encara més la importància de cuidar el son, sobretot per preservar la nostra salut i ser ,com molt bé explica el Dr. Antoni Esteve a l'entrevista que més endavant us comparteixo, més feliços.
Els darrers estudis que estan sortint alerten de la importància que té aquest aspecte, fins ara menysvalorat, i estic molt i molt contenta que, actualment, hi hagi tants bons especialistes interessats en investigar-ho i així poder aportar informació ben valuosa per a tots.
Com molt bé es comenta a l’entrevista, el dormir bé és tan important per la salut com la dieta, l’exercici físic o evitar el tabac o l’ alcohol (en la mesura del possible). I no em vull estendre massa en aquest punt per què el Dr. Antoni Esteve ho explica molt bé i de fet, tots sabem que la percepció social sobre la salut , per sort, ha canviat molt en aquests darrers temps. Però sí que m’agradaria subratllar el poder reparador del son i per tant, la seva influència directa en la nostra longevitat.
Així que poca broma amb el dormir per què tots aquells que volem gaudir de la vida el màxim de temps possible tenint , això sí, una bona qualitat ho hem de tenir molt present.
El dormir no és sinònim només de no fer res, desconnectar, descansar, pausa/stop, evadir-se, fugir de la realitat....Que ho és també!
Quan dormim el cos segueix funcionant i molt; el cervell està molt actiu per què aprofita aquest moment, aparentment de descans físic, per activar altres funcions que de dia no té prou temps per a dedicar-s’hi per què té altres missions més urgents a realitzar.
Durant la nit, el cos celebra un ritual, es neteja i ho fa enviant les toxines ( tot allò que no necessita) cap el fetge per què siguin eliminades; una neteja vital per què si el cos no fa aquest ritual cada dia anirà acumulant més toxines que derivaran de ben segur en malalties.
El cos també aprofita el dormir per crear noves connexions neuronals i ho fa seleccionant moments viscuts durant el dia; alguns els elimina, d’altres els emmagatzema directament en algun racó del cervell i d’altres abans de guardar-los els reviu, els “treballa” donant-los (sense que siguem conscients) una nova forma que pot equivaldre a:
-haver trobat una solució a un problema.
-haver trobat una idea nova que probablement en estat de vigília hagués estat més complicada de trobar.
-haver memoritzat millor - assimilat un text/discurs que estàs preparant.
-haver assimilat els coneixements nous adquirits durant el dia.
Per tot això i molt més us animo a llegir
i/o veure la següent entrevista sobre la importància del ben dormir:
Antoni Bassas i Dr. Antoni Esteve